+358 40 5131 864 toimisto@visitmikkeli.fi
Takaisin

Yövesi on Saimaan kauneinta ja suosituinta aluetta jo 5000 vuoden takaa

Näe & koe

Saimaan Yöveden rannat ovat ikiaikaista esivanhempiemme asuinseutua. Muinaiset metsästäjä-keräilijät asettuivat jääkauden jälkeen Yövedelle, parhaille Saimaan rantapaikoille, pyysivät kalaa ja metsästivät ympäröivissä metsissä. Yöveden rannoilta on löydetty merkkejä heidän kivikautisista asuinsijoistaan kuten myös heidän ikuistamiaan myyttisiä kuvia Astuvansalmen ja Uittamonsalmen kalliomaalauksilla. Kalliotaiteen opastuskeskus Astuva Ristiinassa tarjoaa virtuaalielämyksen kalliotaiteen saloihin. Astuvansalmen kalliomaalauksiin pääset kesällä tutustumaan veneretkillä, joihin liput voit ostaa Visit Mikkelin verkkokaupasta.

Yövesi tarjoaa karun kauniine rantoineen, kanavineen, harvinaisine eläimineen ja UNESCO Saimaa Geopark -kohteineen matkailijoille hienoja elämyksiä sekä ikiaikaista tunnelmaa. 

Faktoja Yövedestä

  • Osa Saimaan vesistöä
  • Noin 27 km pitkä ja enimmillään 10 km leveä järvialue
  • Yli 360 saarta
  • Alueella useita Saimaa Geopark -kohteita
  • Pohjois-Euroopan laajin yhtenäinen kalliomaalausten kokonaisuus on Astuvansalmella
  • Yövedellä on jääkaudelta peräisin olevia harvinaisia eläinlajeja

Yövesi on jääkauden kaunis luomus

Jääkausi on jättänyt Yövedelle ja Astuvansalmelle monet jälkensä. Yöveden rantojen jylhät ja jyrkät kalliot heijastuvat tummana järven pintaan antaen järvelle nimen Yövesi. Jääkauden sulamisvedet ovat kasanneet Yövedelle myös hienoja hiekkarantoja.

Yöveden Käenniemenselälle mannerjäiden väkevät voimat ovat synnyttäneet Saimaan syvimmän kohdan, ”Käenniemen kaivon”, jolla on syvyyttä  86 metriä. Muita jääkauden uurtamia syvänteitä ovat 49 metriä syvä Haukkavuorenselkä, Ristiinan lähellä sijaitseva 44 metriä syvä Mustansaarenselkä, 71 metriä syvä  Salonselkä ja 55 metriä syvä Lehtisenselkä.

Korkealla kalliolla käkkärämänty, jonka takaa näkyy salmi ja sen rannoilla kalliorantaa ja puita.
Astuvansalmen kalliolta avautuu huimat näkymät Yövedelle. 

Yöveden puhtaissa vesissä elää harvinaisia eläinlajeja

Yöveden syvänteissä yli 30 metrin syvyydessä ja niiden pohjassa elää jääkaudelta peräisin oleva jättikatka. Kuten muut Saimaan harvinaisuudet, myös jättikatka jäi elämään Saimaan järvialtaaseen veden pinnan laskettua Vuoksen uoman puhjettua jääkauden jälkeen. Muita harvinaisia Yövedellä viihtyviä Saimaan erikoisuuksia ovat saimaannieriä ja saimaannorppa.

Norppa makoilee lumella ja kohottaa etujalkaa.
Saimaannorppa jäi loukkuun Saimaalle veden pinnan laskeuduttua, kun Vuoksen väylä avautui kohti Laatokkaa. 

Historiallisia asuinsijoja Yöveden vesireittien varrella

Yövesi on ollut tärkeä vesireitti tuhansien vuosien ajan. Astuvan saaren vastarannalla Salonselän toisella puolella on Himalansaari, josta on löydetty merkkejä kivikautisista asumuksista. Saari oli korkeutensa ansiosta ainoita mahdollisia asuinpaikkoja veden pinnan ollessa korkealla jääkauden jälkeen. Himalansaari oli tärkeä kylä laivareitin varrella vielä 1900-luvun alkupuolelle asti.

Nainen tanssii kalliolla veden äärellä.

Ristiina – lujasti luonnetta

Yöveden rannalla sijaitsevasta Ristiinasta muotoutui keskiajalla merkittävä pitäjä. Ruotsalainen valtiomies, kreivi ja Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe erotti vuonna 1649 Ristiinan itsenäiseksi seurakunnaksi ja teki siitä läänityksensä hallinnon keskuksen. Vaimonsa Kristiinan mukaan nimetty hallintopaikka muovautui  savolaiskansan suussa Ristiinaksi.

Brahe rakennutti Pyrhölän kylään Linnanmäen harjanteelle Brahelinnan kartanon hallintopaikaksi. Rakennus rappeutui Isovihan aikana ja nykyään paikalla on nähtävissä vain osa kivijalkaa sekä päärakennusta ympäröineen muurin rauniot.

Vanha matala linnan muuri, jossa syvennys viinikellarille.
Brahelinnan rauniot ovat Saimaa Geopark -kohde.

Ristiinan keskustaan rakennettiin vuosina 1777–1779 uusi Brahelinna, jossa toimi kreivi Georg Magnus Sprengtportenin johtama Suomen ensimmäinen kadettikoulu.

Pietari Brahe rakennutti Ristiinaan myös alueen ensimmäisen kirkon 1650-luvulla. Nykyinen Ristiinan kirkko on rakennettu sen tilalle 1775. Kirkossa on nähtävissä aidot 1600-luvulta peräisin olevat Pietari ja Kristiina Brahesta maalatut muotokuvat.

Kallioniemi

Yöveden rannat ovat mitä upeinta seutua lomanviettoon. Yksi kuuluisimmista seudulla lomailijoista 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella oli suomen kielen ja kirjallisuuden professori ja poliitikko Emil Nestor Setälä.

Setälä rakennutti Kallioniemeen Ristiinaan Louhivesi–Someenjärvi–Yövesi-väylän varrelle vuonna 1896 kauniin kansallisromanttisen huvilan perheensä kesänviettopaikaksi, johon hän kutsui myös monia aikalaisiaan kesän viettoon.

Kallioniemi on seudun tunnetuimpia ja upeimpia huviloita, josta on kaunis vesireitti myös Astuvansalmen kalliomaalauksille.

Juuri täällä huvilallaan kerrotaan Setälän kirjoittaneen Suomen itsenäisyysjulistuksen 30. marraskuuta 1917.

Nainen istuu huvilan verannan kaiteella aurinkoisena päivänä.


Pien-Toijolan Talomuseo

Keskiajan maalaiselämästä ja entisajan asutuksesta Ristiinassa kertoo 1600-luvulta peräisin oleva ja saman suvun hallussa säilynyt harvinainen Pien-Toijolan Talomuseo. Sen vanhin rakennus on vuodelta 1672.

Tilan kaikki 28 rakennusta ovat alkuperäisillä paikoillaan ja niissä on nähtävillä runsas, lähes 900 esinettä käsittävä alkuperäinen esineistö.

Pien-Toijola on valittu valtakunnallisten merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon ja se on yksi  Saimaa Geoparkin luonto- ja kulttuurikohde. Museo on auki kesäisin. 

Kivin reunustettu kärrypolku, jonka päässä on vanha puinen talo ja aittarakennuksia.


Yöveden lumoavat vesireitit ja kanavat

Yövesi on noin 27 km pitkä ja enimmillään 10 km luoteesta kaakkoon kulkeva vesiväylä. Sen selällä on yli 360 saarta. Jääkauden mannerjäät ovat veistäneet Yöveden maaston muodot ja sulamisvedet täyttäneet syntyneet syvänteet. Kaakossa Yövesi yhtyy Suur-Saimaan isoon järvialtaaseen.

Vesillä liikkujalle saaret, salmet sekä kanavat luovat upeita vesireittejä. Yövedeltä pääsee myös Louhivedelle Nikinsalmelta tai Kirkkotaipaleen, Varkaantaipaleen tai kanootilla kauniin Vuolteen kanavan kautta.

Nainen istuu veneen keulassa ja ihailee maisemia auringon paisteessa.


Tutustu Astuvansalmen kalliomaalauksiin ja Kalliotaiteen opastuskeskus Astuvaan!

Kesällä 2025 Ristiinan historiallisen sotakouluun tiloissa avautuva Kalliotaiteen opastuskeskus Astuva johdattaa esihistoriallisen kalliotaiteen saloihin. Paikan päälle Astuvansalmen kalliomaalauksille pääset veneretkillä myös suoraan Ristiinasta. Osta liput retkille Visit Mikkelin verkkokaupasta!