Mikkelissä on useita näyttäviä ulkoilmataideteoksia ja käyntikohteita, joihin voi tutustua ilmaiseksi. Tässä ehdotuksia kohteiksi, joissa voit ihastella taidetta, näkymiä ja luonnon ihmeitä kaupungin alueella.
Lähde liikkeelle Mikkelin satamasta kohti Pursialaa kohti 9000 vuotta vanhaa, luonnon omaa taidetaosta, hiidenkirnua. Matkan varrelle jäävät Kenkävero ja Mikkelipuisto. Jatka hiidenkirnulta kohti Kaarina Kaikkosen installaatiota “Vasten auringon siltaa”, joka sijaitsee Kirkonvarkauden sillan kupeessa. Sillalta on upeat maisemat Saimaalle. Palaa Pursialankatua Saimaankadulle ja suuntaa Laitoskadun kautta kohti Kaihua. Kävele pitkin kapeaa Kaihun harjua kohti kaupungin keskustaa. Harjun molemmin puolin on Saimaa – upeaa järviluontoa keskellä Saimaata! Jos intoa riittää, voit palata keskustaan myös Urpolan luontopolun kautta. Reitti kulkee idyllistä Urpolan joen vartta luonnonsuojelualueella.
Jos haluat tutustua kaupunkiin ja samalla bongata mielenkiintoisia kohteita, lähde liikkeelle esimerkiksi matkakeskuksen edustalla sijaitsevalta vanhalta punatiiliseltä kerrostalolta. Valtakunnallisesti merkittävään Mikkelin rautatieaseman alueeseen kuuluva rakennus on vuodelta 1923, ja sen edessä on erikoinen, kupolimainen sirpalesuoja.
Uutta designia edustaa Lauri Nykoppin suunnittelema julkisivu Perhetalon kyljessä osoitteessa Porrassalmenkatu 35-37. Sieltä kävelykierrosta voi jatkaa kohti Naisvuorta, jonka laella on viihtyisä pieni puistoalue sekä hienot näkymät kaupungin ylle ja Saimaalle. Naisvuoren näkötorni on toiminut 1900-luvulla vesisäiliön lisäksi myös palotornina sekä näkötornina sodan aikana.
Naisvuorelta kävelyreitti jatkuu kohti Emolan viihtyisää puutaloaluetta. Sen kapeiden katujen varrella on ihanan värikkäitä ja kauniita puutaloja, joista vanhimmat ovat 1800-luvun loppupuolelta. Lisää puutaloidylliä löydät vanhalta kasarmialueelta Jääkärinkadun varrelta. Vanha kasarmialue puistoalueineen on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, jossa voit aistia vanhaa aikaa. Urbaania taidetta Emolan ja vanhan kasarmin välillä voit koukata ihastelemaan osoitteeseen Vesitorninkatu 6, jossa on Anetta Luknjovan ja Taneli Stenberin muraalitaideteos.