Seudun historiallisten kartano- ja lähiruokaravintoloiden herkuissa maistuvat niin vuosisataiset kaskikansan ruokaperinteet kuin säätyläiskartanoiden keittiöiden vivahteet. Kaiken keskiössä ovat puhtaat paikalliset raaka-aineet, kuten marjat, sienet, riista, kasvikset ja muut oman maan antimet.
Rikas historia idän ja lännen kohtauspaikkana loi seudulle ainutlaatuisen makumaailman. Ruotsin ja Euroopan hovien makumaailmaa toivat mukanaan muun muassa seudulla vaikuttaneet kreivit Pietari Brahe ja Yrjö Maunu Sprengporten sekä marsalkka Mannerheim upseereineen.
Säätyläiskartanoiden keittokirjojen reseptit levisivät myös rahvaan pariin ja näin kaskikansan perinteinen, puhtaita makuja kunnioittava keittiö yhdistyi kartanoiden juhlapöytien runsauteen ripauksella slaavilaisiakin vaikutteita. Tätä yksinkertaisen ylläkylläistä makujen sinfoniaa tarjoavat Mikkelin seudun monet historialliset ruokakohteet.
Etelä-Savon seudun ruokakulttuuria ja ravintoloiden tarjontaa rikastutti myös marsalkka Mannerheim upseereineen Mikkelin toimiessa päämajana 1900-luvun sotien aikana. Mannerheim arvosti hyviä, yksinkertaisia ruokia, ja eteläsavolaiset perinneruoat maistuivatkin sekä Mannerheimille että vieraille. Yhtä Mannerheimin tuliaista eteläsavolaiseen makumaailmaan, Vorschmackia, voi ostaa mukaansa Tertin Kartanosta.
Tervetuloa nauttimaan herkullisista mauista seudun historiallisiin ravintoloihin ja kartanoihin herrasväen tyyliin!