Suomen ensimmäiseen Saimaa Saunaday -tapahtumaan keväällä 2021 kehitetyn D.O. Saimaa Saunamakkaran reseptillä voi herkutella mehevästä saunaeväästä myös koti- ja mökkisaunan jälkeen.
5 kg Naudan jauheliha Hyvätuuli Higland
3 kg 50% rasvainen Kaartilan Mallaspossun karkea jauheliha
1 kg Kaartilan Mallaspossun palvikylki (5 mm * 5 mm kuutiona)
1,5 dl Tuoretta hienonnettua rosmariinia
1,5 dl Kyör Napue Giniä
1,5 dl Perunajauhoa
Reduktio:
500 g Rapion ohra/kaura ryyni
1 kg Sipuli hienonnettua
100 g Valkosipuli hienonnettua
2,5 l Vahvaa lihalientä
1 plo (0,75 l) Kuivaa punaviiniä
2 dl Punaviinietikkaa
185 g Merisuolaa
20 g Jauhettua mustapippuria
1 dl Karkeaksi jauhettua katajanmarjaa
Massa menee kahteen liotettuun possun suoleen.
VALMISTUSOHJE:
Kuulota sipulit, mausteet ja ryynit possun palvikyljen kanssa.
Lisää etikka, haihduta lisää muut nesteet ja kypsennä n. 30 min tai kunnes ryynit pehmeitä.
Jäähdytä ja sekoita massa lihojen kanssa. Massa / pursotetut makkarat olisi hyvä vetäytyä yön yli ennen kypsennystä.
Makkarat savustetaan miedolla lämmöllä kunnes sisälämpötila +72 C°. Makkarat voidaan kypsentää myös nesteessä hauduttamalla.
Tarjoillaan suoraan grillistä tai kiukaalta!
D.O. Saimaa Saunamakkara nautitaan hyvässä seurassa hyvin viilennettyjen, raikkaiden juomien kera!