+358 40 5131 864 toimisto@visitmikkeli.fi
Takaisin

Astuvansalmi johdattaa Saimaan mystiikkaan

Näe & koe

Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat viestejä tuhansien vuosien takaa

Pohjoismaiden laajin kalliomaalauskokonaisuus Astuvansalmella Ristiinassa ovat ainutlaatuinen Saimaa Geopark -kohde. Kalliomaalaukset on tehty luontaisen vesireitin varrella sijaitsevan jykevän ja majesteettisen kallion seinämään. Paikassa huokuu luonnonrauha ja hiljaisuus. Kallio muistuttaa nukkuvan ihmisen kasvojen sivuprofiilia, kuin nukkuvaa ukkojumalaa. “Astuvan Ukon” salaperäisyyttä lisää kaiku, joka vastaa kallion seinämästä ja onkalosta paikkaa järveltä päin lähestyvälle.

Jääkauden muovaama mahtava kallio, myyttiset kuvat ja paikan näkymätön tunnelma muodostavat elämyksen, jonka voi tuntea ja aistia koko olemuksellaan.

Astuvansalmen kallion uinuva jumalhahmo – Astuvan Ukko

Järveltä päin lähestyttäessä Astuvansalmen kalliosta voi nähdä luonnon muovaaman kasvojen sivuprofiilin. Kallio onkin muotonsa johdosta mahdllisesti mielletty mahdollisesti jumalaksi tai sen kuvaksi.

Nukkuvan ukkojumalan kasvot elävät päivänajan mukaan, ja se saattaa jossain valossa näyttää myös hieman raottavan silmiään. Paikan on mahtavuutensa ansiosta arveltu olleen myös eräänlainen kulttipaikka. 

Astuvansalmen kallio, joka näyttää nukkuvan henkilön kasvojen sivuprofiililta.
Astuvansalmen kallio, Astuvan Ukko, paljastaa järveltä päin tultaessa nukkuvat kasvonsa. 

Näin Astuvansalmen tarina alkoi

Astuvansalmen ja kalliomaalausten tarina alkaa noin 5000  vuotta mannerjäiden sulamisvesien pakkauduttua kohti kaakkoa ja Vuoksen uoman avauduttua kohti Laatokkaa. Saimaan veden pinta laski äkillisesti noin kaksi metriä ja jääkauden jäljiltä Astuvansalmen kallion sileäksi hioutunut seinämä paljastui. 

Laskevan auringon lämmittämän kallioseinämän pintaan ovat Saimaalla kulkeneet metsästäjät ja kalastajat maalanneet ensimmäiset kuvat vahvalla, elämää symboloivalla punamullalla, joko veneestä käsin tai kevätjäiden päältä. Saimaan pinnan laskettua useita metriä vuosituhansien saatossa kuvia on syntynyt eri korkeuksille. Alimmat maalaukset ovat noin 4000 vuoden takaa.

Hirveä ja ihmishahmoja esittäviä kalliomaalauksia.
Astuvansalmen kallion seinämään on vuosituhansia sitten maalattu yli 80 kuvaa. 

Faktoja Astuvansalmen kalliomaalauksista

  • Astuvansalmella on Pohjois-Euroopan laajin yhtenäinen kalliotaiteen kokonaisuus noin 5000 vuoden takaa.
  • Noin 80 piirroksen joukossa on mystinen Astuvan Artemis, kalliomaalauksissa ainutkertainen naissoturihahmo.
  • Pyhänä paikkana pidetty Astuvansalmen kallio muistuttaa ihmiskasvojen sivuprofiilia, kuin nukkuvaa jumalhahmoa.
  • Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -vierailukohde.

Myyttiset hahmot kervovat meille esihistoriallisten ihmisten elämästä

Vanhimmat Astuvansalmen kallion seinämään ikuistetut maalaukset ovat noin 6000–4500 vanhoja. Maalauksia on noin 80, ja niiden  joukossa on myyttisiä hahmoja, kuten hirviä, ihmishahmoja ja tassun- sekä kämmenenjälkiä. Kuvien arvellaan kertovan esi-isiemme elämästä, tiiviistä luontosuhteesta sekä  maailmankatsomuksesta. Astuvan Samaani, sarvipäistä ihmishahmoa esittävä maalaus, sekä Astuvan Vene kuvastavat yhteyttä luonnonhenkiin ja tuonpuoleiseen.

Kuvien joukossa on myös täysin ainutlaatuinen Astuvan Artemis, jouselta näyttävä ase kädessään seisovaa naishahmo. Suomen kalliomaalauksista löytyy tällä hetkellä neljä naishahmoa, joista kaksi on Astuvansalmella. Toinen näistä on Astuvan Artemis, jonka on arveltu esittävän metsän- tai lajinhaltiaa tai hedelmällisyyriitteihin liittyvää henkiolentoa. Toista naishahmoa kutustaan Astuvan Akaksi tai Astuvan Tellervoksi. 

Naishahmoa esittävä kalliomaalaus, Astuvan Artemis.
Astuvan Artemis -hahmo on Astuvansalmen kalliomaalausten erikoisuus.

Astuvan Artemis, Astuvan Ukko, Astuvan Samaani, Astuvan vene, Astuvan kämmen ja Astuvan hirvi

Astuvan Ukon edustalta löytyneet meripihkakorut

Salaperäisesti hymyilevä Astuvan Ukko on innoittanut myös muinaisia koruntekijöitä. Astuvansalmen kallion edustalta järven pohjasta on löydetty myös neljä kivikautista meripihkakorua, joista kolme muistuttaa on kallion jumalhahmoa. "Astuvanukon, -akan ja -pojan" lisäksi 11 metrin syvyydestä on löytynyt Karhunpää-meripihkakoru. Niiden arvellaan liittyneen kalliolla pidettyihin uskonnollisiin toimituksiin. 

Kalliotaiteen opastuskeskus Astuva johdattaa esihistoriallisen kalliotaiteen saloihin

Kalliotaiteen opastuskeskus Astuva, Suomen ainoa kalliotaiteeseen erikoistunut tieto- ja opastuskeskus, avautuu kesällä 2025 historiallisen sotakouluun tiloihin Ristiinaan. Tervetuloa tutustumaan kalliotaiteen saloihin ja Astuvansalmen tarinaan!

Kalliotaiteen opastuskeskus Astuva avautuu historiallisen ja entisöidyn Sotakoulun tiloissa Ristiinassa kesällä 2025.

Lähde retkelle tutustumaan Astuvansalmen kalliomaalauksiin!

Astuvansalmen kalliomaalauksiin pääset tutustumaan kesällä veneretkillä, myös Ristiinasta! Liput retkille voit ostaa Visit Mikkelin verkkokaupasta