Nautiskeluun muikunmäti


03.06.2016 | Kirjoittaja: Leena Karo & Seppo Toivonen

Reetta ja Kalevi Vauhkoselle viikot syyskuun loppupuolelta lokakuun loppuun ovat vuoden parasta ja tuottoisinta aikaa. Silloin kerätään muikunmäti.
Verkot lasketaan mätikaudella sinne,missä on isoimmat muikut.  ”Isompikokoisesta tulee mätiä vähemmällä vaivalla,” sanoo Reetta.
Vuosia Saimaan vesillä on kertynyt jo niin paljon, että voimat eivät enää riitä kahdestaan nuotanvetoon. Kaleville nuottamiehen valasta eli elävän muikun
syömisestä on jo nelisenkymmentä vuotta.

Reetta ja Kalevi istuvat verkkoa nostaessaan kumpikin omalla puolellaan venettä, toisella alapaula, toisella yläpaula kädessään, ja pudottavat muikut
jäähileellä täytettyyn laatikkoon jäittymään. Ihannesaalis on 70-80 kiloa päivässä, silloin kalat ehtii käsitellä. Kaksi viikkoa ennen kutua mätiä on 10%
naaraskalan painosta, parhaimmillaan lokakuun lopussa 20%. ”Mäti pestään samana päivänä kun muikku on saatu ylös, pannaan yöksi valumaan ja suolataan
seuraavana päivänä. Isännän kanssa kun kalastetaan kahdestaan, saadaan 100-200 kiloa muikkuvuodesta riippuen.” Sesonki loppuu, kun kutu alkaa.
”Kutuaikana mäti löystyy, eikä sitä saa kiinteäksi pesun ja valutuksen jälkeen, ja rakkula menee kovaksi. Ei meillä pyhäinpäivänä enää oteta, koska pidetään
laadusta kiinni,” valistaa Kalevi. ”Kun mäti on tuoretta ja hyvälaatuista, se pysyy tornina. Paahtoleipään ei tarvitse reunoja rakentaa.”
Miten mäti on parasta? ”Blinin päällä sipulin, smetanan ja tillisilpun kanssa, kaikki omassa astiassaan.”

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Blogi

Nauti suurista tunteista

Tutustu Mikkelin seudun kesäteatteritarjontaan