paikallista, rakkaudella

Suomea ja suomalaisuutta on tänä vuonna juhlittu ja pohdittu ympäri maata itsenäisen Suomen 100-vuotissyntymäpäivän johdosta. Tämä johti myös meidät miettimään, mitä erityisen suomalaista meillä täällä Mikkelissä on tarjota matkailijoille ja muille kävijöille.

Saimaa
Järvi-Suomesta ensimmäisenä mieleen nousee tietenkin vesistöt, sekä etenkin Suomen suurin järvi Saimaa. Saimaa on määrittänyt alueen ihmisten elämää jo esihistoriallisista ajoista lähtien, ja sen kiemuraiset salmet ja kallioiset rannat luovat maiseman, jota ei nää missään muualla. Kesäisin Saimaaseen pääsee tutustumaan mm. melomalla, risteilyillä, veneellä sekä suppaillen. Talvella taas voi lähteä hiihto- tai luistelulenkille, tai vaikka lumikävelemään järven jäälle. Eikä pidä tietenkään unohtaa saimaannorppaa, Suomen tunnetuinta kotoperäistä lajia!

Mökkeily ja sauna

Mökki ja sauna - kukapa niitä ei kaipaisi? Suomalainen viihtyy mökillä vuoden ympäri, ja arvostetuin on tietenkin mökki rantasaunalla järven rannassa. Mikkeli on Suomen suurimpia vapaa-ajanasukaskuntia, joten mökkeilystä nauttii täällä yksi jos toinenkin niin omissa kuin vuokramökeissä - joita on muuten tarjolla melkoinen määrä.

Luonto

Ahkerasta mökkeilykulttuurista johtuen myös luonto on lähellä monen suomalaisen sydäntä. Kalastus toimii monelle mielen tyhjentävänä rentoutushetkenä, ja marjastus ja sienenpoiminta ovat varmasti kaikille tuttua syyspuuhaa. Hyviä marja- ja sienimaastoja on Mikkelissä yltympäriinsä, ja perinteisten puuhien lisäksi luonnosta voi nauttia esimerkiksi tekemällä retken Neitvuoren näköalapaikalle tai Repoveden kansallispuistoon.

Lähiruoka

Luonto näkyy ja maistuu myös suomalaisessa ruuassa: esimerkiksi marjat, sienet ja kalat ovat tärkeä osa kansallista ruokavaliota, ja suomalaistakin suomalaisempaa on tietenkin paikallinen ruoka. Lähiruoka kuuluu ehdottomasti Mikkelin vahvuuksiin, ja kaupunkiin onkin noussut viime aikoina vanhojen, hyviksi todettujen ravintoloiden rinnalle myös uusia, lähiruokaan painottuvia ruokapaikkoja. Kannattaa tutustua esim. Bistro Vileeseen, Gastropub Einoon sekä Sahanlahti Resortin ravintola Koskivahtiin.

Päämaja ja Mannerheim

Päämajakaupunkina toimiminen talvi- ja jatkosodan aikana on lyönyt leimansa Mikkeliin ja sen historiaan, ja sotahistoria näkyy yhä elävästi katukuvassa sekä kaupungin kulttuuritarjonnassa. Museoiden ja muistomerkkien lisäksi ryhmät pääsevät esimerkiksi kävelemään Mannerheimin saappaanjäljillä tai tutustumaan Naisten sotaan Mikkelin oppaiden opastetuilla kierroksilla.

Kartanot

Mikkelissä on pitkät perinteet suomalaisesta kartanokulttuurista. Yhä toiminnassa olevia kartanoita löytyy alueelta runsaasti: Tertin kartano, Kyyhkylän kartano, Kenkävero ja Kekkolan kartano Mikkelissä, Löydön kartano Ristiinassa sekä Partalan Kuninkaankartano Juvalla. Nykyään autenttisissa miljöissä toimivat kartanot tarjoavat lähiruokaa, juhlapalveluita, majoitusta, paikallisia tuotteita sekä aktiviteetteja.

Jääurheilu ja ravit

Suomen kovatasoisinta jääpalloa ja liigatason jääkiekkoa - näitä tarjoavat mikkeliläisjoukkueet Kampparit ja Jukurit. Talviurheilun lisäksi urheiluhuumaa kaupunkiin tuo lämminveristen ravitapahtuma St. Michel, joka on myös Mikkelin suurin vuosittainen tapahtuma. Mikkeliin on myös kevättalvella 2018 valmistumassa uusi ja nykyaikainen urheiluhalli Saimaa Stadiumi, jonka sisälle mahtuu täysimittainen urheilukenttä.

Tansseja ja hevimusaa

Kaksi suomalaista musiikki-ilmiötä, lavatanssit ja hevimusiikki, ovat molemmat Mikkelissä voimissaan. Tansseja järjestetään ympäri seutua läpi kesän, ja syksyä kohti jatkaa vielä esimerkiksi Syvälahden lava Kangasniemellä. Pubi-illoissa taas saatat päästä näkemään jonkun lukuisista paikallisista bändeistä, joista joku on kenties tulevaisuuden menestyjä - kuten esimerkiksi Mikkelistä bändikartalle ponnistanut heviyhtye Bloodred Hourglass.

Suomi 100 -aiheisia tapahtumia Mikkelin seudulla

Suomi 100 vuotta -konsertti 4.11.

Musiikillinen kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle

Sodan kosketus 29.-30.9.

Sotakirjallisuustapahtuma Mikkelissä

Sinivalkoinen

Teatteri Ilonan historiallinen näytelmä Kangasniemellä

Komisario Palmun erehdys

Mika Waltarin rakastetun romaanin näytelmäsovitus

Marskin Marssi 27.8.

Koko perheen maanpuolustushenkinen ulkoilutapahtuma

Mikaelin syksy

Syksyn ohjelmistossa korostuu suomalaisuus