Laiturilla Mökkikirje


Mökkikirje 7/2017

Pääkirjoitus:
Miten aika kuluu mummolassa?
Stadiumissa liikutaan ja liikututaan
Maaliskuussa valmistuva Mikkelin suurhalli tarjoaa yleisurheilua, palloilua, konsertteja…
Syystyöt puutarhassa
Aloita ajoissa, mutta muista myös nauttia, neuvoo Mari Liimatainen Vanhasta Kilkkilästä.
Golfia konkareille ja aloittelijoille
Mikkelin seudulla löytyy golfia joka makuun.
Käsin tehtyä, tunteella
Intohimoisen keräilijän kokoelma rintamalla tehtyjä muisto- ja tarve-esineitä.
Kaksi Markusta yhdessä keittiössä
Wehmaisten uusi Deli&Deco


Mökkiläisen menovinkit:

Asuntomessut –13.8.
Rakentajat, sisustajat ja uteliaat ideoita metsästämässä.
Anttolan Poiju –26.8.
Rantaterassin burgereita
Siltakemmakat 2.–5.8 Puumalassa
Matista & Teposta Irinaan ja Jenni Vartiaiseen
Ilokuvafestivaali 3.–6.8. Mäntyharjulla
Neljä päivää kohottavia elokuvia
Jurassic Rock ja Piknik 4.–6.8. Mikkelissä
Rock nuorille, piknik perheille
Rapu ja Muikku 11.–12.8. Mikkelissä
Nyt myös SUUURI rapujuhla
Kirjakemmakat 18.–20.8. Puumalassa
Ei paperin makuinen
Salainen osoite
Kyllä maistui!
Kuukauden kuva
Studionäyttelyssä uusia teoksia
Historiaa ja lähiruokaa
Ravintola Lumo Mikkelin vanhassa työväentalossa

Markus & Markus kokkaavat Sahanlahdessa

Pure paikallista

Mökkikirje heinäkuu 2017 | Kirjoittanut: Seppo Toivonen


Tänä kesänä Sahanlahden ravintolan keittiössä häärii kaksi Markusta, vanhempi ja nuorempi ruoan ammattilainen, Markus Maulavirta ja Markus Kaihola. He tarjoavat asiakkailleen hyvää maalaisruokaa korkealaatuisista, tuoreista ja paikallisesti tuotetuista raaka-aineista.

Markuksilla on ikäeroa 40 vuotta. Vanhempi Markus on ollut monien ravintoloiden huippukokki, joka viihtyy nykyään avotulilla ja eräretkillä. Nuori Markus valmistui kaksi vuotta sitten Mikkelin ammattiopiston kokkilinjalta  ja sommitteli kurssinsa valmistujaisjuhliin maitohorsmaa, voikukkasämpylöitä ja villiyrttejä sisältävän menun. Sahanlahdessa hän aloitti jo opiskeluaikana.

Perjantaisin Markukset pistävät parastaan milloin leikkimielisessä kokkikisassa, milloin loihtimalla hanhesta, Limousine-naudasta tai ravuista elämyksellisen maistelumenun. ”Raaka-aineet ovat lähialueiden tuottajilta, salaatit tästä vierestä ja nokkoset nurkan takaa…” kertoo Markus Maulavirta. ”Ja annokset ovat sen verran pieniä, että ne jaksaa syödä.”
Heinäkuun alun kokkikisassa kumpikin valmisti  alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan ja ajatuksena oli, että vanhemman menu on vähän klassisempi ja nuoremman modernimpi. 

Yllätysmenu tehtiin kauden ensimmäisestä sadosta. Asiakkaat äänestivät alkupaloista suosikikseen vanhemman Markuksen punajuuritimbaalin, pääruoista nuoremman Markuksen Hauhalan hanhen ja jälkiruoista niin ikään nuoremman Markuksen modernin version mustikkamaidosta. "Idea toimii!” kertovat Markukset. Kaksi Pure paikallista -menuiltaa on jo takana ja useita on vielä edessä.

Mitä muuta monet kesät Sahanlahdessa työskennellyt Markus Maulavirta ehtii täällä tehdä? ”Eilen singahdin töiden jälkeen Norppa-polulle nautiskelemaan ja jatkamaan ihanaa päivää. Kiersin 13 kilometrin polun vajaassa kolmessa tunnissa ja näin palokärkiperheen ja 28 muurahaispesää!"

Vielä on jäljellä kaksi Markus & Markuksen Pure paikallista-menuiltaa ravintola Koskivahdissa:
28.7.
grillataan ja pääosassa on Puhakkalan luomutilan Limousin-nauta

11.8.
Markus & Markus loihtivat rapuillan