Blogi

Luksusta matkan varrella / Tertin kartano

Tertin kartano Pepita ja Matti.

Tertissä perinteet ja nykyaika käsi kädessä

Mikäli haluat kurkistaa aitoon kartanomiljööseen, nauttia hoidetusta ympäristöstä, kaipaat lepo­hetkeä ja jotakin syötävää matkallasi, kaarrat autollasi tietenkin tänäkin kesänä Tertin kartanoon. Tertin tunnelmaan tempaudut jo koivukujalla. Tertillä on pitkä historia. Se on paikkana tunnettu jo 1500-luvulta. Kartanon päärakennuksen rungolla on ikää yli 200 vuotta. Nykyinen ulkoasu ja pihapiirin puurakennukset ovat vuodelta 1894, samoin myös puutarhat.

Tilan osti aikoinaan suvulle Aatami Pylkkänen, edistyksellinen kaupunkilainen ja kauppias. Rahtia ajettiin Pietariin. Sotien aikana Tertissä olivat tykistön ja huollon päämajat. Sotien jälkeinen aika oli perinteistä maa- ja metsätaloutta. Pepita ja Matti Pylkkänen ovat palvelleet asiakkaitaan Matin kotitilalla äitienpäivästä 1978 lähtien. Koko Tertin henki rakentuu isäntäväen upeaan yhteispeliin. Matti osaa antaa tunnustusta vaimolleen, matkailuyrityksen toiselle moottorille, sanomalla, että ”maatilan tärkein investointi on talon emäntä”. Perinteet ovat Tertissä kunniassaan, vaikka vuosien mittaan ideoita toimintaan on ammennettu lukuisilta opintomatkoilta, etenkin Ranskasta ja Italiasta. Sisustus ja huonekalut ovat alkuperäisiä ja ruokalistoilla on runsaasti talon alkuperäisiä, tähän päivään sovellettuja ohjeita. 

Sesongit ovat kesä ja joulu. Kesäsesongin asiakkaat ovat pääosin kulttuuritapahtumien kävijöitä. Perhejuhlien viettäjät ja kesäasukkaat ovat tärkeä kohderyhmä. 

Tertti tunnetaan hyvästä ruoasta ja erityisesti vanhan ajan runsaasta pitopöydästä. Keittiössä käytetään oman tilan tuotantoa ja lähiseudun viljelijöiden tuottamaa ruokaa.

Talon emännän ja isännän kanssa jutellessa vieras saa nopeasti käsityksen maalaistalon vuoden kierron tehtävistä. Mahlan juoksutus, nokkoset, hauenkutu, villiyrttien kerääminen, varhaisperunat juhannuksena, kasvimaan herkut keskikesällä ja riista, marjat ja sienet syksyllä. Mustan vyön shoppaaja on löytänyt aina ostettavaa Tertin puodeista, niin ruokaa kuin kauniita sisustustavaroita. Vaatteitakin on löytynyt, hyviä klassikoita ja yllättäviä vintage-aarteita. 

Tulevana kesänä korostetaan entistä enemmän Tertin ruokaperinteitä ja hyödynnetään kasvu­kauden rikkauksia. Suunnitelmissa on myös villiruokafarmikierroksia ja erilaisia työpajoja. On myös luvassa yhteispaketteja ja elämyksiä alueen ravintoloiden ja matkailukohteiden kanssa.

tertinkartano.fi

Jaa artikkeli

Kommentit (0)