TOP 5: Mikkelin seudun 5 parhainta uimapaikkaa


10.12.2014 | Kirjoittaja: Jukka Kumpusalo

Tunnustan: olen fiilismatkailija. Vuosittaisen kesälomani aikana tapanani on etsiä mukavia rantoja lomakohteista. Viime kesänä vietin kuitenkin suurimman osan ajastani kotona Mikkelin seudulla ja havahduin, etten oikeastaan tunne seutumme uimarantoja. Kun aikaa oli ja lomakelit olivat mitä parhaimmat, ei täydellisen rannan metsästystä voinut enää pysäyttää.

Omasta mielestäni parhaimpia rantoja ovat luonnonrannat. Kohteet, jotka eivät ole virallisia uimarantoja, mutta joilla maisemat ja ympäristö antavat mahdollisuuden rannalla lokoiluun vaikka koko päiväksi. Ei saisi olla liikaa väkeä, mutta kuitenkin pitäisi olla erityinen kohde. Palvelusta plussaa, mutta nämä eivät ole itselleni must: kylmää juomaa ja naposteltavaa saa kulkemaan autossa muutenkin.

Talven lähestyessä sain tehtäväkseni purkaa kesän kokemukset rannoista ja kertoa Teille, hyvät lukijani, omasta mielestäni ne parhaimmat kohteet seudultamme. Tässä ne tulevat:

1. Pistohiekka, Puumala

Pistohiekan hiekkaranta sijaitsee Puumalan Lietvedellä etelä-pohjoissuuntaisen Saimaan harjujakson päässä. Hiekkapohjainen ranta-alue on luonnontilassa ja sijaitsee entisellä leirintäalueella, jolle on helppo tulla autollakin. Kesäisin alueella myös näkyy kotimaisia ja ulkomaisia retkeilijöitä telttoineen ja asuntovaunuineen. Ranta sijaitsee entisellä leirintäalueella sopivasti kaukana astutuksesta, joten alueelle täytyy tarkoituksella lähteä viettämään kesäpäivää. Mikkelistä matkaa alueelle on 54 kilometriä ja Puumalasta 16 kilometriä.

Pistohiekan alueelta avautuu maisema lahdelta Pistohiekanselälle ja selällä näkyviin saariin. Alueen lähimmät palvelut ovat lännessä Lietvedentien varressa oleva Mörkinahon kesäkahvila ja hieman etempänä sillan kupeessa Lietveden maisemapaikka, jolta saa kuuman kesäpäivän tarpeiksi erinomaista jäätelöä reilulla palvelulla. Idässä Puumalaa kohti kuljettaessa lähin kohde on Sahanlahti, josta löytyy ravintola ja majoituspalvelut.

Katso sijainti kartasta >

2. Karihiekka, Juva

Karihiekka sijaitsee Luonterin itärannalla Koivurannassa, aivan Luonterin luonnonsuojelualueen tuntumassa. Pistohiekan tavoin Karihiekkakaan ei ole varsinainen uimaranta, vaan kyseessä on oikeastaan mantereella oleva retkisatama. Kauniiden maisemien lisäksi Luonterille ovat tunnusomaisia puhtaat ja kirkkaat vedet ja Karihiekan hiekkaranta sijaitsee korkeiden kallioiden välissä. Retkisataman vuoksi alueella on myös grillikatos ja laituri. Alueen yläpuolella on parkkipaikka, jonne mahtuu mukavasti ehkä kuusi autoa.

Alue on ollut kivikautinen asuinpaikka ja lähistöltä löytyy myös pyyntikuoppia. Tasainen kangas ja hiekkaranta sopii hyvin kesäpäivän viettoon ja läheisiltä kallioilta avautuvat kauniit näkymät Luonterille - ainoastaan paikoin kalliolla kasvavat vanhat vääräoksaiset männyt rajoittavat maisemia.

Katso sijainti kartasta >

3. Rokansaari, Puumala

Rokansaari on Puumalan Rokansalon edustalla oleva hiekkapohjainen saari, joka kuuluu Pistohiekan tavoin Saimaan harjujaksoon. Alue kuuluu Saimaan Virkistysalueyhdistykselle ja saaren retkisatama kuuluu lähialueiden suosituimpiin satamiin. Saareen pääsee vain veneellä.

Rokansaaren pohjoiskärjessä sijaitseva retkisatama on oiva lähtöpaikka saaren tutkimiseen. Heti retkisataman läheisessä Tillikanniemessä on suosittu hiekkapohjainen ranta, jolla on myös grillauspaikka. Saaren pohjoisosista kulkee merkityt polut kohti keskiosia ja saaressa sijaitsee myös Mallun kuppila - kesäinen kahvila, joka on avoinna yleensä torstaista sunnuntaihin. Saimaan Virkistysalueyhdistyksellä on alueella vuokrattavana perusvarusteltuja mökkejä. Lisäksi saaressa oleva yleisösauna lämpiää kesäisin lähes päivittäin ja kävijät voivat käydä saunassa pienellä saunamaksulla.

Tillikanniemen lisäksi Rokansaaren länsipuolelta avautuvat laajat hiekkarannat Lietvedelle. Länsipuolella on myös oma grillauskatoksensa, jossa päivän eväät voi kaikessa rauhassa valmistaa.

Rokansaari on määritelty geologisesti merkittäväksi alueeksi, jonka merkittäviä luontotyyppejä ovat pioneerikasvillisuus ja harjumuodostelmien metsäiset luontotyypit. George de Godzinsky sanaili saaresta Rokansaaren jenkassaan seuraavasti: "Tämä saari se Savonmaan helmi on ja sen vertaista etsiä saat, jos sä sinne vain lähdet niin vietät siell’ hetket elämäsi onnekkaat”.

Rokansaaressa Saimaan Virkistyalueyhdistys perii laiturimaksua veneiltä 4€/vrk ja yhteissaunasta 2€/saunoja. Viikonlopun leiriytyminen alueella on 20€. Maksut käytetään täysimääräisesti virkistysalueen ylläpitoon ja nämä voi maksaa joko yhdistyksen tilille tai alueella olevaan lippaaseen.

Katso sijainti kartasta >

4. Otavan uimaranta, Mikkeli

Mikkelin Otavassa Puulantiellä sijaitsee Otavan virallinen uimaranta. Kuumina kesäpäivinä kaupungin rannat täyttyvät ja viltille alkaa olla vaikea löytää paikkaa. Tällöin kaupungin laidalla olevat rannat ovat kätevä apu, sillä näiltä löytyy yleensä paremmin tilaa ja lähialueen rannat ovat hyvälaatuisia. Otavan uimarannalta löydät hyvät tilat autolle, nurmikentän, hiekkaisen rannan ja lapsille leikkipaikan. Rannan läheisyydessä sijaitsevat myös Otavan ruokakaupat, joista voi halutessaan menomatkalla rannalle ostaa purtavat ja juotavat.

Katso sijainti kartasta >

5. Malloksen ranta, Kangasniemi

Pitkälle hiekkapohjainen Malloksen ranta sijaitsee Kangasniemellä Mikkelintien varressa. Kunnan maalla sijaitsevalle paikalle ei ole opastusta eikä ranta ole ns. virallinen uimaranta. Malloksen ranta onkin juuri sellainen ranta, jossa käymään vinkkaavat paikkakunnalla pidempään asuneet ja rannan itse kokeneet.

Katso sijainti kartasta >

Haluaisitko enemmän palveluja rannalle?

Joskus tulee sellainen fiilis, että sitä haluaa kaiken kerralla ja lähelle. Tästä syystä liitin mukaan myös viisi vinkkiä matkailukohteista, joissa on täydet palvelut mutta myös hyvä ranta. Katso tämä koonti oheisesta liittyvien kohteiden luettelosta.

--------
Kirjoittaja on läheisesti alueen matkailun, luonnon ja reittien kanssa tekemisissä sekä Saimaan virkistysalueyhdistyksen hallituksen jäsen. Koonti ja esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Blogiin liittyvät yritykset

Kyyhkylän Kartano ja Hotelli

Hotelli Anttolanhovi

Hotelli Anttolanhovi

Lomakeskus Tommolansalmi

Lakeistenranta Camping

Visulahden matkailukeskus

Viimeisimmät artikkelit

Päämajaopas – koe sotahistoria uusin silmin! Kahdeksan tarinaa Puulalta Nautiskeluun muikunmäti Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä osa 2

Tagit

uinti uimapaikka kesä

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...