Rapu ja Muikku tarjoaa rentoa katugourmetia


17.07.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo & Seppo Toivonen

Vanhat mikkeliläiset muistavat Rapu ja Muikku -tapahtumat 1970-luvulta. Ruokaa, juomaa ja viihdetaivaan tähtiä riitti kaikkien makuun. Heinä-elokuun vaihteessa Rapu ja Muikku elvytetään yli 30 vuoden tauon jälkeen modernina lähiruokatapahtumana.

Mukana perinteen syntypaikalla Kirkkopuistossa on parikymmentä ravintolaa ja ruoantuottajaa Mikkelin seudulta. Päävastuussa järjestelyistä on yhdistys, jonka perustajat löytyvät Mikkelin alueen lähiruokarenessanssin takaa monenlaisissa rooleissa: Bistro Vileen omistaja ja keittiömestari Ilkka Arvola, Tuorepuodin Miia Taivalantti, kokki Jyrki Tsutsunen ja mainostoimisto Groteskin Jyrki Suvimaa (kuva alla).

RM-ryhma2

Arvola on mukana tapahtumassa omalla ruokavaunullaan, jonka tarjonta on vielä pidetty salassa. Keittiömestari Jaakko Nuutila Luomuinstituutista pitää ravunkeittonäytöksiä molempina tapahtumapäivinä. Näytöksissä Nuutila ohjeistaa, kuinka rapu keitetään ja syödään oikeaoppisesti. Visit Mikkelin teltalla pääsee maistelemaan rapuja jääblokeilta.

Jyrki Tsutsunen on lyöttäytynyt yhteen Tuorepuodin kanssa; he tarjoilevat paikallista villisikaa sekä rapukeittoa, jonka kaveriksi Haapasen leipomo tekee tillillä maustettua näkkäriä. ”Rapukeittohan on hyvää. Kun kyse on suurista määristä, olen vielä vähän kahden vaiheilla, miten sen toteutan. Jokirapusaaliista ei vielä tiedä, ja se tulee helposti aika kalliiksi. Rapukesteistä jäävistä kuorista saa kyllä herkullisen keiton, sillä kaiken mitä jää voi keittää. Pitää vain varoa liian pitkää keittoaikaa, koska silloin keitosta tulee ammoniakin makuista.”

”Toinen vaihtoehto on tehdä keitto kuorellisista katkaravuista. Joka tapauksessa sekaan pannaan fenkolia, sipulia, valkosipulia ja valkoviiniä. Sitten keitetään kokoon. Lisätään kalalientä ja kerma ja keitetään taas kasaan. Ei se mitään rakettitiedettä ole,” sanoo Tsutsunen.

RapuMuikku_OK.indd

Rentoa ja kekseliästä katugourmetia muikusta, ravuista ja muista lähiruoka-aineista kehittelevät mm. Etelä-Savon ammattikoulun catering, Suur-Savon osuuskaupan ravintolat, Anttolanhovi ja Patikka. Ravintolat ovat kehittäneet oman alueen raaka-aineista purtavaa myös lihansyöjille ja vegetaristeille.

Rapu ja Muikku on lähiruokatapahtuma, mutta ei pelkkää kalaa. Tapahtumassa voi myös kuunnella erilaisia bändejä sekä Ruralian tietoiskuja ruuasta ja sen terveellisyydestä. Lavalle nousee lisäksi maankuulu Mikkelin poikateatteri, joka esittää improvisaatioteatteria. Lapsiakaan ei ole unohdettu, vaan ohjelmassa on nukketeatteri Reaktorin varta vasten Rapu ja Muikku -tapahtumaan suunniteltu nukketeatteriesitys ja työpaja. Satutalo Vekkulinnan henkilökunta lukee päivän päätteeksi iltasadun kaikille lapsille ja lapsenmielisille.

Myyjien rivistöstä löytyy kalakauppiaan ohella mm. Ylämaan luomunautakarjan kasvattaja, leipomo sekä retkeily- ja metsästysvarusteiden myyjä. Viihdettä on tarjolla koko perheelle. Tapahtuma järjestetään Mikkelin Kirkkopuistossa 31.7. – 1.8.2015. Lue lisää tapahtumasta ja sen esiintyjistä www.rapujamuikku.fi

Blogiin liittyvät yritykset

Rapu ja Muikku tarjoaa rentoa katugourmetia

Rapu ja Muikku tarjoaa rentoa katugourmetia

Rapu ja Muikku tarjoaa rentoa katugourmetia

Viimeisimmät artikkelit

Päämajaopas – koe sotahistoria uusin silmin! Kahdeksan tarinaa Puulalta Nautiskeluun muikunmäti Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä osa 2

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...