Perinneruoasta tuli savolaista kurmeeta


29.05.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo, Seppo Toivonen

Puhdas luonto, kalaisat järvet, kasvava luomutuotanto, laadukkaat matkailuyritykset, pitkät ruokaperinteet…

Siinä tekijöitä, joiden ansiosta ruisleivän ja ruukkumuikkujen maakunnassa voi nyt perinneruokien lisäksi nauttia vaikkapa huippukokkien kehittämää järvikalamureketta, karamellisoituja punajuurikuutioita tai piparjuurivoissa paistettuja haukifileitä.

Etelä-Savo kuuluu luomutuotannon kärkimaakuntiin Suomessa. Vähemmän tunnettua on, että ruokakulttuurin kukoistuksen takana ovat Mikkelin seudun kartanoravintolat, jotka ovat houkutelleet keittiöönsä nuoria, lahjakkaita keittiömestareita. He osaavat vaatia ja valita hyviä raaka-aineita ja loihtia Kyyveden kuhasta tai naapurifarmin luomulampaasta jotakin uutta ja kiinnostavaa.

Mielenkiintoinen juonne ovat tilausravintola Kekkolan kartanon keittiömestarit. Parinkymmenen vuoden ajalta kaikki yhtä lukuunottamatta ovat jääneet Saimaan ja Puulaveden tuntumaan tekemään modernia savolaista gourmet-keittiötä paikallisista raaka-aineista. Heihin kuuluu Ilkka Arvola, joka on perustanut Bistro Vileen Mikkelin keskustaan ja ollut suunnittelemassa Sahanlahti Resortin uudet ruokalistat.

Lähiruokaa Sahanlahdestakuva: Sahanlahti

Kehitystä ajaa eteenpäin kokeilunhalu ja pyrkimys entistä parempaan: Kekkolassa nykyinen keittiömestari Petri Sikstus on  lyhentänyt ruokaketjua: hän hankki Illusia-lehmän ja kehittelee sen maidosta ainutlaatuisia juustoja. Saa nähdä millaisia tulee…

Illusia lehmä Kekkolan kartanossakuva: Illusia-lehmä

Tässä Petrin ohje punajuurikuutioista ja -pyreestä lisukkeeksi paistetun kuhan kanssa.

Kekkolan Kartanon paistettua kuhaa lisukkeineen

1 punajuuri/ruokailija
0,5 dl hyvää valkoviiniä
50g voita
2 rkl sokeria
suolaa
50g voita
maitoa
1 tl suolaa

hyppysellinen valkopippuria

Keitä punajuuret puolikypsiksi, jotta saat ne kuorittua helposti. Leikkaa kuorituista punajuurista 3-4 kuutiota/per ruokailija. Kuution koko voi olla n. 1-2cm/sivu.

Laita ylijääneet punajuuren palat kattilaan voin ja mausteiden kera. Lisää maitoa niin että juuret peittyvät. Keitä kunnes ovat pehmenneet.

Nostele kypsät punajuuren palat reikäkauhalla tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Mikäli massa jää kovin paksuksi, lisää varovasti punajuurten keitinlientä sekaan kunnes sopivan paksua. Tarkista suola ja pippuri ja lisää tarpeen mukaan.

Karamellisoi kuutiot paistinpannulla. Sulata voi pannulla ja lisää sokeri, suola ja valkoviini. Anna kiehahtaa ja lisää punajuurikuutiot. Pyörittele kunnes ovat saaneet kauniin kiiltävän pinnan. Kuutioita ei tarvitse enää kypsentää, vaan ne saavat jäädä pureskeltavan napakoiksi.

Petri Sikstus, keittiömestari, Kekkolan Kartano

Blogiin liittyvät yritykset

Perinneruoasta tuli savolaista kurmeeta

Sahanlahti Resort

Kekkolan Kartano

Viimeisimmät artikkelit

Päämajaopas – koe sotahistoria uusin silmin! Kahdeksan tarinaa Puulalta Nautiskeluun muikunmäti Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä osa 2

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...