Opas-Tiina - todellinen luonnonlapsi


17.12.2014 | Kirjoittaja: Visitmikkeli bloggers

Kun Tiina Leinonen oli 10-vuotias, uusi koulureitti Anttolan kylän kansakouluun kulki metsän läpi. Kesät talvet tyttö kulki koulumatkan milloin kävellen, milloin hiihtäen. Koulumatkat olivat täynnä seikkailua ja ikimuistoisia luontokokemuksia. Pikkuhiljaa hän alkoi ymmärtää metsää enemmän ja oppi lukemaan sen merkkejä.

Nyt 50-vuotiaana Tiina kulkee edelleen Anttolan metsissä, sekä työn vuoksi että omaksi ilokseen. Rakkaasta kasvuympäristöstä on tullut ammatti ja nimen Opas-Tiina alla hän vetää erilaisia luonto- ja liikuntaretkiä.

Opas-Tiinan kanssa voi kesäisin tehdä kanootti-, pyöräily- ja vaellusretkiä ja talvisin hän toimii oppaana hiihto- ja lumikenkäretkillä. ”Retket ovat aina elämyksellisiä ja yhdistän luontopolkuihin kulttuuriperinnettä. Joskus käytän efekteinä esimerkiksi jätkänkynttilöitä ja vaikkapa riimunluentaa” Tiina kertoo.

Maisemat vaihtuvat, mutta luonto pysyy

Vaikka Tiina on palannut kotipaikalleen Anttolaan, väliin on mahtunut monia maisemia. Tiina on opiskellut niin Joensuun Yliopistossa, Savonlinnan Varpalan metsäopistossa kuin Lahden Ammattikorkeakoulussa ja tehnyt myös kansainvälisiä opintomatkoja.

Koulutusnimikkeitä on myös kertynyt useita. Parhaillaan hän on suorittamassa ympäristökasvattajan näyttötutkintoa Suomen ympäristöopistossa.

Vaikka Tiina on ehtinyt elämässään paikasta toiseen, punaisena lankana Tiinan elämässä on aina ollut luonto. Luonnosta löytyy vastauksia, mielenrauhaa ja elämisen malli.

”1980-luvun loppupuolella minulla oli Anttolan kunnassa virka, työskentelin liikunnanohjaajana. Olin hakenut moniin kouluihin ja sitten sain yllättäen opiskelupaikan Evon metsäoppilaitoksesta. En tiennyt mitä tehdä, kun minulla kuitenkin oli vakituinen työpaikka. Muistan, kun otin kanootin ja lähdin melomaan ja sitten tuli kamala ukkonen. Sain silloin luonnolta vastauksen,” Tiina kertoo salaperäisesti.

Kun työura opintojen jälkeen, vuosia myöhemmin metsähallituksella, ajautui umpikujaan, hän päätti jatkaa työskentelyä luonnon parissa, mutta omalla tavallaan.  Silloin syntyi Opas-Tiinan luontopolkupalvelut. ”Jos jokin ei toimi, on päästettävä irti. Niin kuin luontokin tekee”, hän toteaa.

Luonto hoitomuotona

Luontokuntoutus on Tiina Leinoselle tärkeä asia ja Opas-Tiinan luontopoluilla kiinnitetään asiaan paljon huomiota. Luontokuntoutuksen tarkoituksena on käyttää luontoa kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Melonta Saimaan aalloilla hellii mieltä, mutta hoitaa samalla myös keskikehon syviä lihaksia ja yläselkää. Lumikenkäillessä saa helposti valohoitoa valkoisista hangista, mutta myös pehmeää liikuntaa nivelille.

Tiina muistuttaa myös luonnon merkityksestä muun muassa masennuksen hoidossa. ”Masennukseen tarjotaan ensimmäisenä hoitona pillereitä. Ne vain turruttavat. Tärkeämpää olisi saada hyvän olon kokemuksia”, Tiina muistuttaa.

Tiinan mukaan myös luontoa voitaisiin määrätä lääkekuurin tapaan. ”Joka päivä tietty aika luonnossa, silloinkin kun ei oikein huvita. Kun sinnikkäästi ja säännöllisesti hoitaa itseään luonnossa, pikkuhiljaa luonto antaa oikean rytmin ja mittasuhteet oikaistuvat”, Tiina kertoo.

Monessa mukana

Puuhakkaalla Tiinalla on jatkuvasti monta rautaa tulessa. Opastuksien ja oman opiskelunsa lisäksi Tiina on myös alkanut entisöimään sukunsa vanhaa torppaa Puumalan Siiskonlahdessa. Tarkoituksena on esitellä torpan avulla alueen perinnemaisemaa retkeilijöille. ”Minulla on tämä ajatus, että tekemällä oppii. Torpalla voisin opettaa halukkaita vaikka riukuaidan tekemiseen”, Tiina toteaa.

Kesällä 2014 Anttolan satamaan nousi kesämatkailuinfo. Tiinan aloitteesta rantaan hankittiin ensin koju kanoottien vuokrausvälineitä varten ja pian kopista myytiin melontaretkiä ja annettiin yleistä matkailuneuvontaa. Toiminta elävöitti Anttolan kylää ja sai paljon kiitosta.

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...