Ollinmäen viinitilalla luotetaan suomalaisiin marjoihin


18.12.2014 | Kirjoittaja: Visitmikkeli bloggers

Ollinmäen Viinitilaa perheensä kanssa pyörittävä Sirpa Villanen on asunut Mikkelin seudulla koko ikänsä. Välillä koti oli Mikkelissä, nykyään Anttolassa. Nykyisenä kotina ja työpaikkana toimii Sirpan lapsuuden kotitila. ”En älynny muualle lähteä”, Sirpa naurahtaa. Kotitilalla pyöritetään nyt Ollinmäen viinitilaa.

Ollinmäen viinitila sai alkunsa vuonna 1995, kun alkoholilain muutos mahdollisti tilaviinien valmistuksen ja myynnin. Mehuyrittäjänä toiminut Villasen pariskunta päätti tällöin ryhtyä viininvalmistajiksi.

Sirpan kotitilan lypsykarjanavettaan rakennettiin viinikellari ja oppia marjaviinien valmistukseen Villaset hakivat Keski-Euroopasta. ”Kotitilallani oli harjoitettu puutarhaviljelyä jo 1920-luvulta asti ja kasvatettiin marjoja ja omenaa. Koska teimme jo mehuja, viinin valmistus oli luonnollinen askel”, Sirpa kertoo.

Koko perheen projekti

Mehuyrittäjiksi Sirpa ja hänen silloin suntiona toiminut miehensä Jukka päätyivät sattuman kautta. ”Olin aikoinaan töissä sanomalehti Länsi-Savossa ja samassa pihapiirissä toimi mehuasema. Hain siitä silloin tällöin mehua ja kun kuulin yrittäjän muuttoaikeista, ilmoitin olevani halukas jatkamaan”, Sirpa kertoo yrittäjyyden ensiaskeleista.

Sirpa jatkoi työskentelyä sanomalehdessä pariskunnan yritystoiminnan alkupuolella. Mies rakensi viinitilan ja hoiti samalla kahta tytärtä. ”Kun minä sitten loukkasin polveni enkä voinut ajaa autolla töihin, ajattelin, että ehkä nyt on aika siirtyä kokopäiväisesti tänne tilalle, Sirpa kertoo hymyillen.

Tällä hetkellä Ollinmäki työllistää koko perheen. Mies vastaa viinintuotannosta ja molemmat tyttäret ovat mukana yrityksessä.

Sinä ja minä ja Hentun Liisa

Ollinmäen viinitilan tuotteiden nimet ovat hauska yllätys: Myllärin Matti, Juortanan Jussi, Puntun Paavo ja Hentun Liisa. Tarina nimien takana on erikoinen. ”Nimien keksiminen oli pitkä prosessi. Mietimme niin lehmien nimiä kuin ranskalaisia maatilojakin.”, Sirpa kertoo.

”Sitten löysin äitini Kantelettaren vintiltä ja sieltä löytyi tämä runo Kitkat, katkat, pitkät matkat, sinä ja minä ja Hentun Liisa, Puntun Paavo ja Juortanan Jussi, Kapakka-Lassi ja Myllärin Matti, ympäri tuvan minua etsittiin, ei minua löyttykänä  – mie vaan pankolla makasin”, Sirpa luettelee runon.

Viinien lisäksi Ollinmäellä valmistetaan liköörejä, siideriä sekä kahta kuohuviiniä, jotka on ristitty Ruhtinattareksi ja Ruhtinaaksi. Nimet viittaavat 1900-luvun alussa Anttolanhovissa asuneeseen Demidoffin ruhtinassukuun.

Joku on myös joskus luullut Ruhtinatar-nimen viittaavan Ollinmäen emäntään. Se ei Sirpaa kuulemma haittaa ollenkaan. ”Onhan meidän siiderikin nimeltään Sirpakka”, Sirpa muistuttaa arvoituksellisesti.

Yllättäviä ainesosia

Ollinmäen kansallisromanttisin nimin varustetut viinit on valmistettu omenasta, viinimarjoista, puolukoista, variksenmarjoista ja omenasta. Viinimarjat ostetaan peltonaapurilta, omenaa saadaan omista puista ja luonnonmarjat toimittavat paikalliset kerääjät.

Sirpa Villasen mukaan marjaviinit sopivat mainiosti suomalaiseen suuhun: ”Suomalainen ruokahan tykkää marjaviineistä. Esimerkiksi omenapohjainen viini sopii hyvin possuruokien kanssa”.

Makean puolukkaviinin pohjana on yllättäen koivun mahla. ”Se tekee viiniin pyöreän ja pehmeän maun. Ja koivun mahlahan on myös terveysvaikutteista”, Sirpa muistuttaa.

Juomavalikoiman toinen yllättäjä on pontikkapohjaan tehty tervasnapsi. Se hälventää viimeisetkin epäluulot pontikkaa kohtaan. Likööreistä löytyy viime aikoina suosituksi tullut suomalainen ainesosa, kuusenkerkkä.

Suomalaiset marjat kiinnostavat

Viinitilalla käy ympärivuotisesti asiakkaita, niin tilausryhmiä kuin ex-tempore -matkailijoitakin. Kesäaikana valtatieltä poikkeaa ihmisiä hakemaan sekä juomia että tervapontikkasinappiakin.

Viinikellarin yhteydessä on 100 -paikkainen juhlatila, jota voi vuokrata, ja kesäterassilla on juhlittu häät jos toisetkin. Tornibaarissa sen sijaan voi järjestää fiinimmätkin viininmaistajaiset pienemmälle porukalle. Ollinmäen väki vuokraa myös Bed & Breakfast-majoitusta tilallaan.

Ulkomaalaiset, erityisesti venäläiset, ovat iso asiakasryhmä Ollinmäellä. ”Venäläiset pitävät makeista marjaviineistä. Espanjalaiset sen sijaan yleensä ihastuvat Puntun Paavoon, koska siinä käytetään veden asemasta sitä koivunmahlaa”, Sirpa uskoo.

Viinien alkuperämarjat kiinnostavat kovasti ulkomaalaisia ja useamman kerran Sirpa onkin vienyt vieraitaan viinimarjaviljelijän luo katsomaan aitoja marjoja.

Kuinka on viininviljelijän itsensä laita, vieläkö hän pitää viinistä? ”Tykkään kuohuviinistä”, Sirpa sanoo hymyillen.

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...