Norppien salaperäinen elämä kiehtoo yhä Juha Taskista


22.05.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen

MITÄ NORPILLE KUULUU KESÄLLÄ 2015, NORPPIEN ELÄMÄÄ PITKÄÄN SEURANNUT LUONTOKUVAAJA JA KIRJAILIJA JUHA TASKINEN?

“Norppakanta ei ole kasvanut viimeisten kahden vuoden aikana. Syynä lienevät leudot talvet ja se, että verkkoihin hukkuu edelleen paljon norppia.”

MITÄ HALUAISIT KERTOA NORPISTA MÖKKILÄISILLE?

“Saimaan kesäasukkaista moni on nähnyt saimaannorpan, mutta paljon on niitä jotka eivät ole sitä nähneet, vaikka asuvat kesät norppavesien äärellä. Parhaiten norppia näkee tyyninä kesäiltoina auringonlaskun aikaan, kun ne lähtevät ruokailusukelluksilleen. Kannattaa siis olla liikkeellä yhtä aikaa!”

ANTAISITKO JONKUN NEUVON, MITEN MÖKKILÄINEN PARHAITEN VOISI ELÄÄ NORPPIEN VESILLÄ JA KUNNIOITTAA NIITÄ?

”Ensi kesän paras teko on jättää vielä heinäkuuksi verkot pois vedestä ja ostaa kalaa ammattikalastajilta. Valitettavasti valtaosa verkkoihin menehtyneistä kuuteista kuolee mökkiläisten verkkoihin. Viestini siis on: jättäkää verkot pois ja kalastakaa nielurajoittimella varustetulla katiskalla. Näin voitte pelastaa maailman vähälukuisimman hylkeen.”

ONKO NORPPIA MAHDOLLISTA NÄHDÄ JOSSAKIN MIKKELIN ALUEILLA?

“Norppia elää Mikkelin seudulla Lietvedellä, Luonterilla ja Yövedellä, joskus harvoin myös Louhivedellä. Norppien tilanne on paras Lietvedellä ja huonoin se on Yövedellä, jossa elää vain muutama yksilö. Huviloita on paljon ja myös verkkokalastusta.”

VOIKO MÖKKILÄINEN NÄHDÄ NORPAN SATTUMALTA VAIKKAPA OMALTA LAITURILTAAN?

“Laiturilla loikoilevia norppia on nähty, mutta mieluiten norppa lepää mahdollisimman rauhallisessa paikassa ja mahdollisimman kaukana kesämökeistä. Laiturilla loikovat ovat usein sairastuneita yksilöjä.”

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...