Miksei rantaviivalle saa rakentaa?


25.05.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen

AINUTLAATUISET RANTAMAISEMAT OVAT HOUKUTELLEET ETELÄ-SAVOON KYMMENIÄTUHANSIA LOMA-ASUKKAITA JA SATOJATUHANSIA MATKAILIJOITA. MYÖS VAURASTUNEET PAIKKAKUNTALAISET PYRKIVÄT RANTAAN ASUMAAN. MITEN RANNAT OVAT KESTÄNEET JA KESTÄVÄT RAKENTAMISEN PAINEET?

Hienointa aluetta rakennustarkastaja Juha Häyrisen “valtakunnassa” ovat Yöveden rannat Himalansaaren nurkilta Liittokivelle. “Rannat ovat kallioiset ja maisemat monimuotoiset, kahvivedet voi kahmaista järvestä ja uistellessa voi saada lohen.” Tällaisten maisemien ja vesien suojeleminen on rakennustarkastajan sydämenasia. Kun Häyrinen kävi viime kesänä tarkastamassa vastarakennetun loma-asunnon Riuttasaaren rannassa, tuli tyytyväinen olo. “Pohdin tätä tapausta lupavaiheessa, koska jyrkän kallioseinämän vuoksi siinä sallittiin rakentaminen hieman lähemmäs rantaa kuin normaalisti. Koin että olin onnistunut, kun näin kohteen. Rakennus sopeutuu hyvin ympäristöönsä sekä värityksensä että yleisilmeensä puolesta.” 

Määräykset rantarakentamisen rajoittamisesta tulivat rakennuslakiin vuonna 1969, kun Häyrinen oli 6-vuotias. Sitä ennen meininki oli aika villiä. Siitä lähtien on pyritty siihen, että rakentaminen sopeutuu rantamaisemaan, mutta kunnallispolitiikassa rantojensuojelu ei aina ollut tärkein päämäärä. Määräykset ovat asteittain tiukentuneet ja luontoarvot korostuneet. Kun Häyrinen aloitti rakennustarkastajana Ristiinassa 1996, uusi lakimuutos rajoitti seuraavana vuonna kuntien rakennuslautakuntien valtaa merkittävästi. Rantarakentamiseen kaavoittamattomilla alueilla tarvittiin nyt ympäristökeskuksen poikkeuslupa. Rakennusoikeuksien jakaminen ei enää ollut kunnallispolitiikkaa, vaan ympäristöpolitiikkaa.

MIHIN PERIAATTEISIIN RANTARAKENTAMISEN SÄÄTELY PERUSTU?

“Määräyksillä halutaan sopeuttaa loma-asuminen ympäristöön. Mikkeli on Suomen suurin mökkikunta, täällä on 10500 loma-asuntoa. Tänne halutaan paljolti siksi, että täällä on kauniit järvinäköalat. Niitä ei haluta tietoisesti pilata, siksi rantaviivalle rakentamista rajoitetaan ja vältetään räikeitä, loistavia värejä ja kirkkaita peltikattoja. Maisemallisia luontoarvoja suojellaan näin. Norpanpesät pyritään myös suojelemaan. 

Toinen peruste on vesiensuojelu: asumisen ja saunomisen jätevedet eivät saa mennä suoraan järveen.”

SLAAVILAISVAIKUTUSTA

“Rantarakentamisen rajoituksilla halutaan suojella omaa näköalaa ja vastarannan lomailijoiden näköalaa. Täällä tarvitaan viranomaisohjetta, sillä slaavilaisvaikutusta on paljon. Pähkinäsaaren rauhan raja näkyy kulttuurissa. Turussa ja Naantalissa ihmiset oivaltavat itsekin. Minulle yksi lempinäkymä rannoilla on Porvoonjoen rantamakasiinit vieri vieressä.Täällä saattaa olla vanha pakettiauto rannassa, koska siinä on kiva ottaa päiväunia.” Kuntaliitosten jälkeen Häyrinen on nyt yksi Mikkelin suurkunnan rakennustarkastajista. Toiminta-alue on laajentunut Anttolan ja Suomenniemen puolelle.

RAKENTAJAA PITÄÄ SUOJELLA ITSELTÄÄN

“Lähtökohtaisesti ihmiset ovat fiksuja. Lomaasunto on valtava sijoitus ja halutaan, että se onnistuu. Rakennustarkastaja joutuu suojaamaan rakentajaa häneltä itseltään – esimerkiksi rakennuksen sijoittamisessa tontille. Varsinkin omakotirakentamisessa hankitaan valmispaketteja, eikä myyjä ehkä ole käynyt edes tontilla. Ei ole loppuun saakka harkittu, sopiiko paketti sinne. Usein rakennetaan ensimmäiseksi rakennukseksi sauna, kun rahaa on vähän. Sanon, että miettikää ensin mihin teette päärakennuksen, ettei sauna ole ikkunan edessä parhaan näköalan tiellä.” Rakennustarkastaja kokee onnistuneensa, kun pystyy auttamaan kertarakentajaa hyvän rakennuksen tekemisessä. Iso ongelma on se, että sodanjälkeiseltä ajalta on periytynyt käsitys, että jokamiehen pitää osata rakentaa talo. “Aika oli toinen. Silloin miehet olivat monitaitoisia ja talot yksinkertaisia. Nyt taloista on tullut monimutkaisia ja ihmiset ovat toistaitoisia. On helppo tehdä virheitä, jotka aiheuttavat suunnattomia ongelmia myöhemmin.”

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...