Mikkelin miniä


29.05.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo, Seppo Toivonen

Huippu Chef Lontoossa: Suomalainen keittiö kirinyt Euroopan kärkeä kiinni

Top Chef -ohjelman tuomari ja lontoolaisen huippuravintolaketjun kulinaarinen johtaja Helena Puolakka on lomamikkeliläisenä asiantuntija myös Mikkelin seudun ruokamaailmassa.

Helena on tehnyt ulkomailla nousevaa uraa jo 20 vuotta. Sinä aikana suomalainen keittiö on kehittynyt. "Ero Lontoon ruokamaailman ja suomalaisen keittiön välillä pienentynyt huomattavasti. Top Chefissä oli mukava huomata, että Suomessa on paljon todella hyviä nuoria kokkeja." Lomilla Mikkelissä käydessään Helena on tarkastanut myös Mikkelin ruokamaailman.

"Mikkelissä on aina ollut hyvä ravintola tai kaksi. Tällä hetkellä tilanne on aivan loistava. Vilee on yksi lempiravintoloistani Suomessa. Tertin Kartano on tunnelmallinen paikka ja isäntä Matti todellinen savolainen. Kalat, perunat ja vihannekset ostan Mikkelissä käydessäni torilta. Ruokakaupoista sanoisin, että Kauppahallin kattaminen ja yhdistäminen alakerran S-marketttiin on erittäin onnistunut kokonaisuus."

Mikä täkäläinen ruoka saa jopa Lontoossa veden kielellesi? 

"Ravut. Mieheni isä on kotoisin Mikkelin läheltä Hietasen järven rannalta. Käymme edelleen hakemassa ravut samasta paikasta." 

Onko täällä jotakin sellaista, mitä Lontoosta et saa?

"Salmiakki, Iivarin muikut ja Tertin näkkileipä."

Minkä ruokanäkemyksen haluaisit tuoda mikkeliläisiin ruokapöytiin?

"Hyvää ruokaa voi tehdä helposti, eikä sen tarvitse maksaa paljon. Muistan aina lampaan sydämet, joita ostin Mikkelin hallista. Kannattaa olla ylpeä omista perinteistään; eikä juosta viimeisten trendien perässä. Perheille yhteiset ruokahetket ovat tärkeä osa kasvatusta. Myös lapsia kannattaa ottaa mukaan ravintolaan pienestä pitäen. Meidän molemmat lapset ovat olleet ravintolassa ensimmäistä kertaa viikon ikäisinä."

Helenan herkullinen resepti

Grillatut lampaansydämet

4-6 annosta

4 lampaan sydänta
2 salaatin sydänta
2 keitetettyä punajuurta
200g herneenpalkoja
mintun lehtiä hienonnettuna maun mukaan
vanhaa leipää croutongeiksi

Soija-sherry vinaigrette:
1 ruokalusikka soijaa
2 ruokalusikkaa sherryviinietikka
1 ruokalusikka hunajaa
3-4 ruokalusikkaa oliiviöljyä
muutama lehti lipstikkaa (hienonnettuna)
suolaa

Leikkaa kahtia lampaansydämet pituussuunnassa ja grillaa 2-3 minuuttia keskilämmolla. Sydänten tulee säilyä punertavina, jotta mehevyys säilyy. Lisää pippuri ja suola. Anna levätä hetki, jonka aikana valmista salaatti kasviksista ja kevyesti mausta vinegretilla Leikkaa sydämet ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa ja tarjoile salaattipedillä, viimeistele revityllä leipä crutongeilla, jotka on paistettu oliiviöljyssä.

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...