Hyvä ruoka ei synny sattumalta


25.05.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen

Luomututkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila on ollut lapsesta pitäen kesämikkeliläinen ja työnsä puolesta kiertänyt paljon suomalaisilla tiloilla. Opin hän kiteyttää tähän:

”HYVÄ RUOKA EI SYNNY SATTUMALTA!”

Jaakko Nuutila on tullut luomututkimukseen gastronomian kautta. Hän päätti kolmevuotiaana tulla kokiksi ja sai koulupoikana kokkaamalla stipendin, jolla pääsi tutustumaan ranskalaiseen ruokakulttuuriin. Ensimmäiseltä koulutukseltaan hän on kokki ja toiselta elintarviketieteiden maisteri. 

Luomu on alkanut viedä Nuutilaa myös omassa elämässä. Hän muutti itsekin neljä vuotta sitten perheensä kanssa Saukkolaan pienelle maatilalle, jossa heillä on suomenhevosia, maatiaiskanoja ja -kukkoja sekä tietenkin mittavat kasvimaat.

Uuttera matkailu maakunnissa on aikaisemman työpaikan peruja. “Olin vuosina 2007-10 MTK:n ruokakulttuuriasiamies ja kiersin yli sadalla maatilalla, paljon myös Etelä-Savossa.”

MITEN MIKKELIN ALUE VOISI TARKEMMIN BRÄNDÄYTYÄ LAADUKKAIDEN RAAKA-AINEIDEN, VASTUULLISTEN TUOTTAJIEN JA HYVIEN RUOKAPAIKKOJEN ALUEEKSI?

“Lähtisin luomu edellä. Koska luomun on joka paikassa oltava sertifioinnin täyttävää, tulee sen lisäksi löytää jotakin muuta. Etelä-Savossa väriä sille antaa pienimuotoinen toiminta; tuote saa helpommin tarinan, ja luonnon puhtaus takaa luomun turvallisuuden. Taistelua käydään ketjuruokapaikkojen ja yksityisten paikkojen välillä. Jotta yksityisyrittäjyys säilyisi, tulisi näitä hyviä, pieniä ruokapaikkoja suosia.”

ONKO ITSELLÄSI JOKIN UNOHTUMATON RUOKAELÄMYS?

“Suuret ruokaelämykset kuuluvat lapsuuteen ja mökkirantaan, jonne on vedetty muikkunuottaa ja kaloja on sitten savustettu ja syöty kuumina. Hienoja muistoja myös ravuista!”

MISSÄ OLET SYÖNYT HYVIN MIKKELISSÄ?

“Parhaat ateriat olen nauttinut Bistro Vileessä ja Tertin kartanossa. Kekkolan kartanon keittiö on aivan huippu, mutta käytössä vain tilausravintolana.“

ENTÄ LEIPÄ? MIKÄ TÄÄLLÄ ON PARASTA?

“Etelä-Savossa parasta on rieska. Pidän myös riihitettyyn rukiiseen tehdystä ruislimpusta.”

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...