Huippukokki Lontoosta arvostaa suomalaisia raaka-aineita


13.08.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen

 Visit Mikkeli kesämarjoja

Suomalainen keittiö on kirinyt Euroopan kärkeä kiinni. Top Chef -ohjelman tuomari ja lontoolaisen huippuravintolaketjun kulinaarinen johtaja Helena Puolakka on lomamikkeliläisenä asiantuntija myös Mikkelin seudun ruokamaailmassa.

Helena on tehnyt ulkomailla nousevaa uraa jo 20 vuotta. Sinä aikana suomalainen keittiö on kehittynyt. ”Ero Lontoon ruokamaailman ja suomalaisen keittiön välillä pienentynyt huomattavasti. Top Chefissä oli mukava huomata, että Suomessa on paljon todella hyviä nuoria kokkeja.” Lomilla Mikkelissä käydessään Helena on tarkastanut myös Mikkelin ruokamaailman.

”Mikkelissä on aina ollut hyvä ravintola tai kaksi. Tällä hetkellä tilanne on aivan loistava. Vilee on yksi lempiravintoloistani Suomessa. Tertin Kartano on tunnelmallinen paikka ja isäntä Matti todellinen savolainen. Kalat, perunat ja vihannekset ostan Mikkelissä käydessäni torilta. Ruokakaupoista sanoisin, että Kauppahallin kattaminen ja yhdistäminen alakerran S-markettiin on erittäin onnistunut kokonaisuus.”

Mikkelin torilta kasviksia

Kesäisin Mikkelin tori täyttyy tuoreista lähituottajien raaka-aineista.

Mikä täkäläinen ruoka saa jopa Lontoossa veden kielellesi?
”Ravut. Mieheni isä on kotoisin Mikkelin läheltä Hietasen järven rannalta. Käymme edelleen hakemassa ravut samasta paikasta.”

Onko täällä jotakin sellaista, mitä Lontoosta et saa?
”Salmiakki, Iivarin muikut ja Tertin näkkileipä.”

Minkä ruokanäkemyksen haluaisit tuoda mikkeliläisiin ruokapöytiin?
”Hyvää ruokaa voi tehdä helposti, eikä sen tarvitse maksaa paljon. Muistan aina lampaan sydämet, joita ostin Mikkelin hallista. Kannattaa olla ylpeä omista perinteistään; eikä juosta viimeisten trendien perässä. Perheille yhteiset ruokahetket ovat tärkeä osa kasvatusta. Myös lapsia kannattaa ottaa mukaan ravintolaan pienestä pitäen. Meidän molemmat lapset ovat olleet ravintolassa ensimmäistä kertaa viikon ikäisinä.”

Grillatut lampaansydämet Helena Puolakan tapaan
4-6 annosta

4 lampaan sydäntä
2 salaatin sydäntä
2 keitettyä punajuurta
200g herneenpalkoja
mintun lehtiä hienonnettuna maun mukaan
vanhaa leipää croutongeiksi

Soija-sherry vinaigrette:
1 ruokalusikka soijaa
2 ruokalusikkaa sherryviinietikka
1 ruokalusikka hunajaa
3-4 ruokalusikkaa oliiviöljyä
muutama lehti lipstikkaa (hienonnettuna)
suolaa

Leikkaa lampaansydämet kahtia pituussuunnassa ja grillaa 2-3 minuuttia keskilämmöllä. Sydänten pitää olla punertavia sisältä, jotta ne pysyvät mehevinä.

Lisää pippuri ja suola. Anna levätä hetki. Valmista sillä aikaa salaatti kasviksista, mausta kevyesti vinegretillä.

Leikkaa sydämet ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa ja tarjoile salaattipedillä. Viimeistele revityllä leipäcrutongeilla, jotka on paistettu oliiviöljyssä.

Katso kaikki Mikkelin seudun lähiruokakohteet: www.visitmikkeli.fi/lahiruoka

Blogiin liittyvät yritykset

Huippukokki Lontoosta arvostaa suomalaisia raaka-aineita

Huippukokki Lontoosta arvostaa suomalaisia raaka-aineita

Tertin kartano

Viimeisimmät artikkelit

Päämajaopas – koe sotahistoria uusin silmin! Kahdeksan tarinaa Puulalta Nautiskeluun muikunmäti Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä Yllätyksiä ja gourmet-elämyksiä osa 2

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...