Hitaalla Veneellä Saimaalla


06.04.2016 | Kirjoittaja: Leena Karo & Seppo Toivonen

Norppia, luonnonsatamia ja jylhiä kallioita...

"Pysähdyttävä maisema voi olla jylhä tai rosoinen kallio.
Taipalsaareen mennessä taas on matalaa hiekkarantaa ja Luonterilla maalaismaisemaa.”

Äskeittäin eläkkeelle jäänyt lentäjä Eki Kauranen on veneillyt Saimaalla vuoden 1988 kesästä lähtien.
”Minulle oikea veneily on hidasta matkantekoa. Kiire ei saa olla minnekään. Stella Solariksen eli Aurinkotähden matkanopeus on alle 10 solmua. Veneily on silloin äärettömän huoletonta. Virheet ehtii korjata, ehtii katsella ympärilleen, ja näkee luonnon ihan toisella tavalla.”

Esimerkiksi norpat! Huolellisesti pidetystä lokikirjasta näkyy, että Eki ja Anu Keijonen näkivät kesällä 2013 kahtena peräkkäisenä päivänä yhteensä kuusi norppaa neljässä eri tilanteessa. Anu, joka on Puumalasta kotoisin, näki ensimmäisen norppansa vain muutama vuosi aikaisemmin - kotivesillään. Yhdellä ensimmäisistä Savonlinnan reissuista Anu piti kiikaria silmillä melkein koko matkan ajan näkemättä mitään ja kotilaituri jo häämötti. ”Sitten oli pakko mennä vessaan ja yhtäkkiä Eki alkoi jyskyttää kantta. Piti kiivetä ylös melkein housut kintuissa ja niin näin ensimmäisen norpan.” ”Ei norppaa joka kesä näe. Yksi hienoimpia kokemuksia oli heinäkuussa 2012, kun tultiin Kuopiosta takaisin kohti Ristiinaa itäisempää reittiä pitkin. Aamulla lähdettiin Kangaslammilta kohti etelää ja Haukivettä.”

Norppien näkemisen toivossa mentiin ”sisäväylää” pitkin. ONNISTI, vähän ennen Oraviin kääntymistä kaksi täysikasvuista norppaa nousi katselemaan meitä takaa. Ympäri ja pysähdys. Muutaman kerran pulikoivat ja näyttivät  päitään, sitten jäivät pinnan alle. (Lokikirja 6.7.2012)

Kymmenmetrisellä moottoripurrella tehdään kotitukikohdasta Yövedeltä muutaman päivän retkiä Luonterille tai Lappeenrantaan, viikossa ehtii Savonlinnaan ja takaisin leppoisasti. Kahden viikon kesälomaristeilyt ovat monesti suuntautuneet sekä Savonlinnaan että Lappeenrantaan ja pisin reissu tähän mennessä oli kolme viikkoa Kuopioon ja takaisin. Lokikirjasta löytyvät kaikki tankkaukset, korjaukset, ajetut merimailit, moottoritunnit, vedenkorkeudet Varkaantaipaleen mittarissa, säätiedot ja yöpymispaikat. Saimaan retkisatamaverkosto laitureineen, jätepisteineen, saunoineen ja grilleineen on tullut tutuksi. ”Hienoimpia on Satamosaari, hevosenkengän muotoinen, pohjoiseen aukeava saari  Imatralta 10 mailia Lappeenrannan suuntaan.Se on nätti, sisälaguunissa on hiekkaranta. Väkeä on  paljon, mutta sinne sopii, useita grillikatoksia, useita saunoja.” ”Pienemmistä retkisatamista suosikkeihin kuuluvat Luonterin Vartiosaari ja Pienpuolinen. Jos tästä lähdetään viikonloppuretkelle, kolme ja puoli tuntia ja ollaan siellä.”

Satamissa ajanvietto on seurallista, varsinkin pursiseurojen satamissa, ”istutaan samoilla iltanuotioilla, jotkut lämmittävät saunat, toiset sytyttävät nuotiot”. Elokuun loppupuolella perinteisiin kuuluu oman eli Ristiinan pursiseuran rosvopaisti seuran saaritukikohdassa. Eki Kaurasella ei ollut mitään kokemusta veneilystä eikä isoista vesistä 80-luvun alussa, kun venemessut alkoivat kiinnostaa. Pari vuotta myöhemmin rahat riittivät runkovalmiin veneen ostamiseen ja keväällä 1986 Eki perusti autotalliinsa veneveistämön, vaikka ei tiennyt veneenrakennuksesta tai puutöistä juuri mitään. Seuraavien vuosien aikana hän teki itse kaikki sisätilat - kolme huonetta ja keittiön - ja kansirakenteet. ”Välillä piti soittaa Piikkiöön Syrjäsuon veneveistämöön ja kysyä lisäohjeita. Kävin veistämöllä ottamassa kuvia ja rakensin sen mukaan itse, kun ei piirustuksia ollut.” Tytär oli 2-3-vuotias rakentamisen aikoihin. ”Rakensin autotalliin puhelinlinjan niin että hän saattoi soittaa isälle pihan toiselta puolelta.” Kesällä 1988 Stella Solaris oli valmis vesille ja oli tullut maksamaan puolet valmiin veneen hinnasta. ”Tulin Saimaalle muutamaksi vuodeksi hankkimaan kokemusta pärjätäkseni merellä, mutta tänne olen jäänyt, enkä yhtään kaipaa muualle. Maisema näyttää aina säästä, vuorokaudenajasta ja vuodenajasta riippuen vähän erilaiselta, vaikka on monta kertaa sahannut reittejä edestakaisin.” 

”Aina kun norpan näkee, vetää kahvan kiinni, jotta sen näkisi mahdollisimman kauan.”

Pidä Saaristo Siistinä ry eli Roope huoltaa Saimaalla 100 retkisatamaa, joista  suurin osa on kuntien tai alueellisten virkistysyhdistysten omistamia. Lisäksi yksityisiä vierasvenesatamia on saman verran ja  monilla pursiseuroilla on omat tukikohtansa, joissa myös muiden pursiseurojen jäsenet voivat yöpyä.

pidasaaristosiistina.fi

vierasvenesatamat.fi

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Tule ostoksille Mikkelin seudulle

Designia, käsityötä, lähiruokaherkkuja...