Marita Joutjärven marjakesän hittiohjeet


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen


Keskikesän marjaohjeet antaa maankuulu ruokatoimittaja, hyvän ruoan ystävä, mahtava kokki ja leipojalahjakkuus, Marita Joutjärvi. Hän suosittelee takuuvarmaa Kuningatarkukkoa ja Romanovin mansikoita, koska marjasesonkina pitää "tuhlailla" marjoja joka päivä. Tämä Romanov -ohje on klassikko, joka on aina yhtä hyvä ja helppo tehdä. Liköörilisä antaa jälkiruoalle juhlavuutta ja nostaa sen myös vierastarjottavien listalle.

ROMANOVIN MANSIKAT neljälle

1 l  mansikoita
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1 appelsiinin mehu
1 dl sokeria
1 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

Lisäksi

2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Pese (luomu)appelsiini huolellisesti ja raasta siitä kuorta ohuelti. Purista appelsiinista mehu.
Lisää halkaistut mansikat muiden aineiden kanssa tarjoilukulhoon, sekoita, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi.
Tarjoa Romanovin mansikat vaahdotetun kerman kanssa, jonka maustat vaniljasokerilla.
Vinkki! Koristele annos halutessasi marengeilla tai vaihda kermavaahto vaniljajäätelöön.

KUNINGATARKUKKO 

6 annosta

TAIKINA

200 g voita
1 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

TÄYTE

200 g vadelmia
200 g mustikoita 
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja

Sulata voi. Sekoita mukaan sokeri ja jauho-leivinjauheseos. 
Ota taikinasta 3/4 ja painele se uunivuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
Mittaa kulhoon marjat ja sekoita joukkoon sokerit sekä perunajauhot. Levitä marjat vuokaan.
Tee lopusta taikinasta pieniä levyjä ja peitä niillä marjat kokonaan. Painele saumat kiinni.
Paista kuningatarkukkoa 200 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Tarjoa kukko vaahdotetun vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Voit halutessasi taiteilla taikinasta myös annoskukot pieniin vuokiin.

Marita, olit kesäkuussa Mikkelin seudulla viikonloppureissulla. Mikä teki sinuun tällä "maaseutumatkalla" erityisen vaikutuksen?

Oli upeaa nähdä, kuinka vireää Mikkelin alueen maaseutu on. Niin monta loistavaa yrittäjää ja vierailijalle upeaa tutustumiskohdetta. Viikonloppureissu virkisti kuin miniloma.

Opitko jotakin uutta?

Aina reissatessa oppii. Tuttu Tertin kartano oli viime näkemältä jälleen laajentanut toimintaansa. Heikkilän Yrttitilan tuotteisiin ihastuin oikopäätä. Sahalahti kokonaisuutena upeine maisemineen oli iso elämys. Puhakkalan nuori isäntäpari luomulehmineen oli valloittavan vakuuttava uusi tuttavuus. Ja ruoka Bistro Vileessä oli todella maukasta.

Jokin herkku, jonka löysit tällä matkalla?

Tertissä saa takuuvarmasti aina poiketessa jotain herkkua. Sahalahden kalaruoat ja Vileen esteettisesti kauniin ja maukkaan brunssin maun muistan aina.